ROMOTOP - printre putinii producatori de focare si sobe pe lemne, certificate in toata Europa, inclusiv Austria si Germania, tarile cele mai exigente.

Termosemineul - o imbinare excelenta a clasicului cu modernul la incalzirea interioarelor

Termosemineul - o imbinare excelenta a clasicului cu modernul la incalzirea interioarelor
Vatra casei si, mai tarziu, semineul au constituit din timpuri imemoriale locul in jurul caruia se desfasura viata casnica a omului. Acolo se gatea mancarea, in jurul sau langa foc se depanau povesti minunate in serile lungi de iarna, focul din seminee era cel care dadea caldura necesara, iar flacarile in nuante de la galben la rosu erau privite cu o fascinatie care a marcat intreaga istorie a umanitatii, continuand sa o faca si in prezent. 

Focul din seminee este privelistea idilica a povestilor de Craciun si a serilor friguroase de iarna, deoarece caldura emanata si lumina calda a flacarilor aduc acea magie care ne aminteste mereu de marele salt pe care omenirea l-a facut prin stapanirea acestui element al naturii. In acelasi timp, semineele adauga o nota personala oricarei locuinte, fie ca este vorba de un  termosemineu pe lemne sau peleti, fie ca este vorba de mai modernele seminee electrice sau focare electrice care doar imita excelent din punct de vedere vizual flacarile naturale producand, in schimb, caldura cu ajutorul electricitatii. 

In acest articol vei afla cateva detalii interesante despre termosemineele clasice, despre modul lor de functionare, despre avantajele si dezavantajele pe care le implica instalarea unei astfel de surse de caldura, precum si cateva notiuni despre montajul termosemineelor. 

1. Termosemineul - o solutie clasica, dar mereu la moda pentru incalzirea locuintelor si a altor spatii


termosemineul - sistem termosemineu instalat in dormitor
Odata cu scumpirea energiei de orice natura, fie ca este vorba de electricitate, fie ca este vorba de gaze naturale sau GPL, incalzirea casei in sezonul rece devine o povara tot mai insemnata asupra bugetului unei familii, mai ales daca este vorba de o locuinta de mari dimensiuni. Astfel, una dintre solutiile pe care le ai la indemana pentru a pastra un nivel de temperatura optim in timpul toamnelor reci si a iernilor geroase este instalarea unui termosemineu. 

Primul lucru pe care ar trebui sa-l iei in considerarea atunci cand te gandesti la o solutie de incalzire si ai de comparat mai multe variante este acela ca un termosemineu foloseste mult mai eficient caloriile rezultate din arderea lemnului sau a peletilor ori a brichetelor din rumegus fata de un semineu clasic sau chiar fata de o centrala pe lemne. In plus, un termosemineu este mult mai rapid si mai eficient la incalzirea unei camere cu un volum mare fata de caloriferele clasice. 

Termosemineele moderne se folosesc de caldura creata in focare prin arderea de biomasa (lemne, brichete de rumegus) intr-un mod foarte eficient, folosind puterea calorica rezultata din ardere pentru a o transfera atat in atmosfera interioara a locului de amplasament cat si catre agentul termic (apa) din tevile, care pot fi conectate la o instalatie clasica de radiatoare din fonta sau din otel ori la un sistem de incalzire prin pardoseala. Astfel, ca mod de functionare, termosemineul se bazeaza pe o pompa de circulatie care extrage caldura dintr-un schimbator de caldura. Pompa de circulatie se activeaza atunci cand schimbatorul atinge o anumita temperatura. 

In ansamblul instalatiei unui termosemineu, un rol important este jucat si de supapa termostatica de amestec care are rolul de a asigura temperatura optima a apei de retur in functie de temperatura sistemului de incalzire ales.  

De asemenea, controlerul sau unitatea de control este elementul care activeaza sau dezactiveaza pompa in functie de detectarea temperaturii ambientale. Astfel, la atingerea unei temperaturi prag aleasa de utilizator, controlerul activeaza sistemul pompei de caldura, livrand apa incalzita in sistemul conectat la termosemineu (radiatoare clasice de perete sau retea de incalzire prin pardoseala, apa calda menajera). 

Avantajul esential al unui termosemineu - desi reprezinta o solutie clasica de incalzire a unui spatiu - este acela ca poate fi integrat in cadrul unui design interior ales de proprietarul casei. Astfel, pe langa caldura si agentul termic pe care il poate livra la parametri excelenti de eficienta, termosemineele pot oferi un aspect interior extraordinar, fiind o veritabila atractie centrala a incaperii unde va fi montat. 
 

2. Cum se monteaza sau cum se construieste un termosemineu - detalii despre dotarea spațiilor cu aceste surse de incalzire


termosemineul - sistem termosemineu instalat in living
Gratie dimensiunilor compacte pe care le are un termosemineu, acesta poate fi instalat cu usurinta in spatiile interioare fara a ridica probleme deosebite in afara de operatiunile care privesc finisajele de imbracare si integrare in decor a acestui aparat.  

Primul lucru la care trebuie sa fii atent la atunci cand vine vorba de instalarea unui termosemineu este locatia unde va fi montat. Acesta trebuie asezat pe o podea solida, perfect plana, cu o capacitate portanta adecvata dimensiunilor si greutatii termosemineului. Eventual, se poate apela la montarea prealabila a unui suport cu rolul de a distribui greutatea in mod egal pe intreaga suprafata de montaj. 

Este de cea mai mare importanta sa se asigure, de la bun inceput, un spatiu liber destul de larg pentru a permite accesul la curatarea termosemineului si a cosului de fum, mai ales daca acesta din urma nu poate fi curatat din exterior. 

Suprafata pe care se instaleaza termosemineul trebuie sa fie neinflamabila. Daca acest lucru nu este posibil este obligatorie plasarea unui covoras realizat din material ignifug sau, daca este posibil, apelarea la solutia ideala a unei foi de tabla de cel putin 2 mm grosime. De asemenea, in locul tablei se pot folosi suprafete ceramice, sticla ranforsata sau piatra naturala ca baza pentru termosemineu.  

Suprafata ignifuga trebuie sa acopere o distanta care excede dimensiunile termosemineului cu 30 cm in plan vertical si 10 cm in plan horizontal de la gura sau usa de alimentare. Este interzisa amplasarea materialelor sau obiectelor inflamabile la distante mai mici decat cele indicate. 

Procesul de montare al unui termosemineu cuprinde o serie de etape succesive dupa cum urmeaza:
  • Faza de pregatire si selectie a termosemineului, a rezervorului si a sistemului de incalzire adecvate modelului ales. In functie de aceste alegeri, trebuie sa se asigure spatiul necesar in incaperea unde va fi realizat montajul.
  • Construirea invelisului termosemineului sau integrarea acestuia intr-un design unitar cu o atentie deosebita asupra fundatiei.
  • Faza de realizare a conexiunilor tevilor instalatiei electrice in functie de complexitatea acesteia si a instalatiei electrice dupa caz necesara pentru termostat, pompe, unitati de control etc.    
  • Faza de conectare a termosemineului la instalatia de agent termic si la sursa de curent electric necesara functionarii componentelor esentiale. 
  • Faza de finisaj exterior a termosemineului in functie de proiectul de design interior. 
Este recomandabil ca instalarea unui termosemineu sa fie realizata de catre o echipa de tehnicieni specializati in astfel de instalatii pentru a avea siguranta ca se respecta intocmai toate recomandarile privind o functionare optima si eficace a sistemului de incalzire.
 

3. Avantajele si dezavantajele termosemineelor comparativ cu alte surse de incalzire a apei calde


termosemineul - sistem termosemineu instalat in livingul unei case moderne
Termosemineele reprezinta solutii excelente pantru incalzirea locuintei sau a altor tipuri de spatii (de exemplu a cabanelor, caselor de vacanta, a unor sali de hotel etc.) dar, in acelasi timp, aceste instalatii ofera si un aspect vizual placut care contribuie la ridicarea gradului de confort si crearea unei atmosfere placute in cadrul oricarui tip de interior. 

Atat termosemineele cu combustibili solizi (lemne sau peleti), cat si semineele electrice premium asigura realizarea unui punct central de atractie in privinta decorarii interioarelor. Caldura creata de un astfel de sistem de incalzire este completata in mod armonios de “caldura interioara” pe care o provoaca din perspectiva integrarii in ansamblul amenajarii interioare. Din acest punct de vedere, semineele electrice sunt cele mai potrivite solutii mai ales daca nu exista posibilitatea realizarii unei instalatii de evacuare a fumului (cos de fum). De exemplu, poti instala aceste modele de focare electrice in locuintele care fac parte din condominii sau blocuri. Pe de alta parte, termosemineele clasice sau focarele pe lemne sau cu peleti ori brichete din rumegus sunt modalitati excelente pentru incalzirea caselor individuale fiind capabile, in acelasi timp, sa furnizeze incalzirea atat pentru aerul ambiental interior, cat si agent termic care poate alimenta atat instalatii de incalzire prin pardoseala, dar si calorifere sau radiatoare clasice precum si apa calda menajera pentru baie si bucatarie. 

Un avantaj important al termosemineelor fata de alte metode de incalzire este dat de eficienta pe care aceste instalatii o ofera in ceea ce priveste consumul de lemn sau de peleti pentru incalzirea unei case. Daca este dimensionat corespunzator volumului interior total de incalzit, un termosemineu poate face fata cu brio incalzirii unei locuinte intregi in sezonul rece.

Nu ar trebui uitat nici faptul ca un termosemineu este o solutie de incalzire aproape neutra din punctul de vedere al poluarii. Spre deosebire de centralele pe gaz natural sau pe GPL, de exemplu, peletii care alimenteaza un termosemineu prezinta o ardere completa cu o degajare infima de dioxid de carbon in natura. Astfel, amprenta de carbon a unui termosemineu este foarte redusa, iar acest mijloc de incalzire si preparare a agentului termic poate fi considerat cu usurinta ca fiind unul ecologic. 

Un alt avantaj al termosemineelor este dat de usurinta instalarii acestuia spre deosebire de sistemele clasice de incalzire alimentate cu gaze, de exemplu, unde sunt necesare realizarea unui proiect, obtinerea de avize, realizarea periodica de revizii, instalarea de catre o echipa autorizata in lucrul la instalatiile cu gaze naturale. Un termosemineu pe lemne sau pe peleti este simplu de montat, operatiunea de pozitionare si de conectare a acestuia catre radiatoare sau la sistemul de incalzire prin pardoseala fiind de ordinul catorva ore.

In ceea ce priveste siguranta exploatarii, termosemineele sunt superioare centralelor pe gaze. Termosemineul nu solicita masuri suplimentare de siguranta, fiind astfel construit incat sa asigure protectia completa a utilizatorilor si a spatiului in care este amplasat. 

Terosemineele pot fi amplasate oriunde in interiorul locuintei, spre deosebire de centralele pe lemne care solicita realizarea unei incaperi separate in afara spatiului de locuit. 

Termosemineele asigura  incalzirea uniforma a spatiilor interioare, un avantaj deloc de neglijat mai ales daca este vorba de o casa cu mai multe incaperi. 

Unul din dezavantajele majore ale unui termosemineu, mai ales a unuia cu focare pe lemne este faptul ca ar trebui amplasate cat mai aproape de o usa catre exterior pentru a avea acces facil la lemnele depozitate in apropierea casei. 

Un alt aspect de luat in considerare este cel care tine de puterea termosemineelor. Astfel, puterea unui termosemineu este limitata spre deosebire de puterea pe care o poate oferi o centrala pe lemne care, in functie de dimensiuni poate incalzi si asigura agent termic chiar si pentru cladiri mari din gama hotelurilor sau cabanelor turistice. Totusi, termosemineul are avantajul ca nu are pierderi suplimentare de caldura, toata caldura produsa fiind disipata in aerul interior si, respectiv, catre agentul termic. 

Un dezavantaj al termosemineului poate fi considerat si modul de alimentare care este ceva mai des decat in cazul unei centrale pe lemne. Totusi, acest dezavantaj nu mai este atat de clar in cazul termosemineelor pe peleti care pot oferi autonomii de pana la 20 de ore de functionare cu o singura alimentare depasind, astfel, autonomia unei centrale pe lemne.   

Asadar, folosirea termosemineelor si, mai ales, a celor prevazute cu schimbatoare de caldura pentru agent termic, este un mod clasic si, in alcelsi timp modern, de a asigura incalzirea unei case in sezonul rece. Daca se adauga si factorul de atractivitate pe care imaginea flacarilor care ard in focar il ofera si lumina ambientala placuta astfel rezultata, instalarea unui termosemineu nu poate fi echivalata decat cu implinirea unui vis pentru oricine se afla in cautarea unei oaze de relaxare in propria casa. 

Sursa foto: Canva.com

 



 

Suport clienti Lu-Samb 9:00-17:00

0744486805 office@gaftos.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!