Acumulare de caldura/ elemente de acumulare caldura
Anumite tipuri de sobe si focare pot fi echipate cu elemente de acumulare - caramizi, panouri, inele. In timpul Incalzirii active, caldura in exces (care altfel ar fi pierduta prin cosul de fum) este acumulata si eliberata dupa oprirea incalzirii.
Admisie de aer fals
In cazul in care sigiliul usii sau a sticlei este deteriorat fie datorita degradarii cauzate de temperaturi ridicate, fie datorita uzurii mecanice si a ruperii, sau daca usa focarului nu este complet inchisa, aceasta conduce la admisia de aer care va afecta procesul de combustie in focar. Acest lucru cauzeaza admisia necontrolata a aerului si duce la combustie neregulata. In general, se poate spune ca admisia de aer "falsa" impiedica reglarea arderii, ceea ce inseamna ca nu putem creste sau scadea intensitatea procesului de combustie (arde intotdeauna la fel), reducand astfel eficienta incalzirii unitate.
Aer secundar
Aerul secundar permite o combustie mai eficienta a combustibilului, ceea ce creste puterea termica si joaca un rol crucial in reducerea cantitatii de poluanti care scapa in mediul inconjurator. In paralel, acest lucru face ca aerul rece sa se roteasca in interiorul sticlei frontale (geamuri). Pur si simplu, acesta ajuta la curatarea si indepartarea funinginii din sticla si, in general, imbunatateste eficienta si proprietatile de mediu ale arderii. Acest aer este furnizat in zona de deasupra combustibilului ars sau a sticlei de sus si este implicat in combustia secundara a combustibilului.
Aerul tertiar
Ca si aerul secundar, aerul tertiar este alimentat deasupra combustibilului si are acelasi scop - de a se amesteca si arde gazele combustibile. Vezi aerul secundar.
Case pasive, cu un consum redus de energie
Proiecte standard concepute drept case de joasa energie sau pasive (familiale), caracterizate de un consum foarte redus de energie pentru incalzire. In astfel de cladiri nu se utilizeaza echipamente de inalta tehnologie, dar reducerea pierderilor de caldura se realizeaza prin izolarea completa, care poate mentine temperaturi placute in incaperi pe tot parcursul anului.
Daca doresti sa instalezi un focar sau o soba intr-o cladire cu consum redus de energie, este necesara o admisie externa a aerului pentru unitatea de incalzire. Consulta-te cu noi inainte de a achizitiona o unitate de incalzire.
Combustia lemnului
Prin combustie, lemnul este descompus in gaze combustibile, care ulterior sunt amestecate cu oxigen (aer de combustie) si arse. Crearea unei flacari vizibile demonstreaza ca aceste gaze au fost arse corect. Cu cat flacara este mai deschisa la culoare - galbena si alba, uneori albastra - cu atat este mai buna calitatea arderii. Culorile inchise precum galben inchis sau rosu seminifica o combustie imperfecta din cauza lipsei de aer si, in consecinaa, inseamna ca gazele create nu au fost arse complet si ca o mare parte din aceste gaze vor ramane neutilizate si vor iesi din camera de ardere in cos.
Double Spin – tehnologie evacuare a gazelor
Sistemul de evacuare a gazelor de ardere Double Spin a fost dezvoltat de Romotop cu scopul de a obtine cea mai buna traiectorie a gazelor de ardere din camera de combustie in gatul arzatorului pentru a obtine un impact minim asupra mediului si o ardere optima in combinatie cu eficienta corespunzatoare si estetica arderii.
Eficienta focarelor/sobelor
Raportul dintre productia totala de caldura si consumul in timpul perioadei de testare, exprimat ca procent. Cu alte cuvinte, cat de multa energie termica poate fi generata de un focar/soba prin arderea lemnului cu un anumit continut de umiditate. Cu cat este mai mare eficienta, cu atat este generata mai multa caldura.
Monoxid de carbon (CO)
Monoxidul de carbon este un gaz incolor si inodor care nu este iritant, dar este foarte periculos si foarte toxic pentru oameni. Este mai usor decat aerul, dar se amesteca cu aerul. Monoxidul de carbon este creat prin combustie imperfecta, atunci cand temperatura de ardere este prea mica, adica perioada de ardere in camera de ardere este prea scazuta sau nu este suficienta admisia de oxigen. Chiar si o cantitate foarte mica poate provoca probleme medicale grave daca este inhalata.
Racord intrare aer
Toate sobele si focarele Romotop sunt echipate cu un racord de intrare aer (CAI – Central Air Intake), denumit uneori si admisie externa a aerului. In practica, aceasta inseamna ca unitatea de incalzire poate fi conectata la o priza de aer externa sau la o intrare de aer dintr-o alta incapere printr-un orificiu, facand astfel posibila combustia independenta de aerul din incaperea in care este instalata soba sau focarul. Aceasta solutie este utila in special in cladirile etanse si cladirile cu recuperare. A se vedea si casele cu un consum redus de energie si pasive.
Regulatorul automat Romotop Direct
Regulatoarele automate sunt dispozitive tehnologice inteligente - optice (LED) si semnalizare acustica pentru stocare, care controleaza cantitatea de admisie a aerului pentru combustie optima pe baza temperaturii gazelor arse. Reglarea automata maximizeaza eficienta produsului, economiseste combustibil si, in plus, prelungeste timpul de ardere.
Regulator de tiraj
Acest dispozitiv este folosit pentru a restrictiona fluxul de aer si, in acelasi timp, permite reglarea tirajului din cosul de fum. Regulatorul de tiraj este utilizat atunci cand tirajul cosului de fum este prea puternic si, prin urmare, unitatea de incalzire are o putere mai mare decat este necesar. Daca exista probleme, iti putem oferi mai multe informatii.
Sticla ceramica ignifuga
Sticla pentru sobele sau focarele de la Romotop este realizata din ceramica transparenta speciala, garantand rezistenta la temperatura ridicata. Sticla standard nu poate fi utilizata, deoarece unei sobe sau a unui focar este in contact direct cu focul si acest lucru ar duce imediat la deteriorarea acestuia.
Sobele si focarele sunt echipate cu sticla ceramica ROBAX® ceramica ignifugata produsa de SCHOTT, care este transparenta si ofera o rezistenta la temperaturi extrem de ridicate. Acest tip de sticla are o expansiune termica scazuta si se utilizeaza astfel In medii In care este expusa la temperaturi ridicate, In special la usi sobe si focare, panouri de siguranta pentru seminee deschise, placi de gatit ignifuge si inductie etc.
Samota
Captuseala camerei de ardere se numeste "samota" sau "captuseala de samota". Samota este o substanta ignifuga utilizata pentru captuseala cuptoarelor care trebuie sa reziste la temperaturi ridicate (aproximativ 1650 ° C). In timpul productiei, samota este arsa la temperaturi foarte ridicate, dand nastere unei reactii In care componentele individuale ale substantei sunt legate printr-o legatura ceramica. Aceasta legatura asigura samotei o rezistenta termica excelenta, expansiune termica scazuta si proprietati de acumulare bune, toate fiind importante pentru captuseala camerei de ardere; aceste proprietati benefice nu pot fi egalate de alte materiale folosite In acest scop, cum ar fi vermiculita sau betonul refractar. Un alt avantaj Il reprezinta rezistenta la coroziune, o proprietate care nu poate fi egalata de captuseala pe baza de ciment. Mixarea diferitelor elemente ofera samotei culoarea dorita - alb, galben, gri, dar de obicei de la rosu ruginiu pana la negru.
Samota este utilizata pentru a se asigura separarea calduii directe a flacarii de placa de otel a cuptorului. Sobele si focarele Romotop sunt echipate cu samota autentica In cea mai buna forma recomandata- caramizi presate / turnate.
Tirajul cosului de fum
Efectul cosului de fum creeaza presiune negativa, ceea ce determina un flux ascedent. Acest flux este esential entru indepartarea gazelor de ardere – fumul produs de ardere. Tirajul cosului de fum este determinat de temperatura diferita dintre aerisirea superioara si cea inferioara. De asemenea, tirajul cosului este afectat de intretinerea lui – in cazul in care aerisirea este infundata, cosul nu va trage bine – si de conditiile externe din perioadele de tranzitii intre anotimpuri (tirajul poate scadea la temperaturi externe mai mari de 15 ° C, in zilele ploioase si umede, sau in cazul vanturilor puternice.
Un cos adecvat (diametru minim, tiraj, etansare etc.) este o conditie prealabila pentru functionarea corecta a sobei sau focarului. Inainte de a instala o unitate de Incalzire, va recomandam sa discutati configuratia cosului de fum. Specificatiile pentru cos sunt enumerate In fisa tehnica pentru fiecare soba si focar Romotop. Daca tirajul cosului de fum este prea puternic, se recomanda instalarea unei clapete de cos sau a unui regulator de tiraj pentru cos. Tirajul excesiv poate provoca probleme de functionare datorita, de exemplu, arderii prea intense sau consumului ridicat de combustibil si, In consecinta, duce la deteriorarea permanenta a sobei/focarului.
Triple Pass – tehnologie evacuare a gazelor
Sistemul Triple Pass patentat, dezvoltat de Romotop, îmbunătățește semnificativ eficiența sobelor și inserțiilor de șemineu Romotop. Pur și simplu, aceeași cantitate de gaze arse eliberate din camera de combustie trece prin sistemul de evacuare a gazelor de ardere în total de trei ori. Acest sistem triplu permite schimbătorului să utilizeze cantitatea maximă de căldură, semnificativ mai mare decât în cazul modelelor schimbătorului standard, reducând astfel în mod semnificativ costurile totale de încălzire. Diferența totală dintre o soluție standard și o soluție cu un sistem triplu poate fi de până la 10%.