ROMOTOP - printre putinii producatori de focare si sobe pe lemne, certificate in toata Europa, inclusiv Austria si Germania, tarile cele mai exigente.

Montarea semineului - Principii generale, etape, reguli si materiale utile

Montarea semineului - Principii generale, etape, reguli si materiale utile
Semineul nu poate lipsi dintr-o locuinta moderna pentru ca reuseste cu succes sa realizeze o atmosfera intima, confortabila, calda, transformand interiorul ca prin magie. Instalarea unui semineu, insa, este o responsabilitate imensa pentru orice proprietar. In cazul in care montarea se va face gresit, atunci consecintele ar putea fi grave, punand in pericol sanatatea sau viata tuturor membrilor familiei. De regula, pentru a fi sigur ca totul va fi in ordine este important sa se apeleze la un specialist, dar daca proprietarul vrea sa o faca in regim propriu, atunci este indicat sa faca cercetare in acest sens, sa se inarmeze cu toate cunostintele, cu materialele si uneltele de care are nevoie. 

In articolul de mai jos poti sa gasesti informatii importante despre tipurile de seminee existente pe piata, modele pe care le poti monta in locuinta ta, in asa fel incat sa ai parte de confort termic si de atmosfera romantica, vei descoperi care sunt principiile generale de care sa tii cont pentru montarea semineului dorit, care sunt avantajele si dezavantajele semineului electric si a celui pe lemne si vei cunoaste etapele si regulile pentru montarea corespunzatoare. De asemenea, vei afla ce materiale iti vor fi necesare, dar si cum sa folosesti semineul imediat dupa montare. 

Cuprins:

1. Montarea semineului - Informatii generale

    1.1. Tipuri de seminee ce pot fi montate in locuinta

    1.2. Principii generale pentru montarea semineelor

    1.3. Semineu electric vs semineu pe lemne

2. Etape si reguli pentru montarea semineului

    2.1. Etapele in montarea semineului

    2.2. Reguli de tinut minte in montajul semineului

3. Materiale necesare pentru construirea si montarea semineului

4. Folosirea semineului dupa montare

 

1. Montarea semineului - Informatii generale

Montarea semineului - Informatii generale

Semineul este piesa de rezistenta in orice locuinta care trebuie sa devina pentru proprietari “acasa”, fiind considerat un element arhitectonic cu origini aristocratice si cu numeroase beneficii. Montarea semineului potrivit este foarte importanta, proprietarul trebuind sa aleaga produsul potrivit in functie de costurile pe care vrea sa le plateasca in fiecare luna, de atmosfera pe care vrea sa o creeze in interior, dar si de multe alte aspecte, precum usurinta in montare, puterea, pretul. 
 

1.1. Tipuri de seminee ce pot fi montate in locuinta 

In comert exista diferite tipuri de seminee ce pot fi instalate cu succes in orice locuinta, dintre acestea putand fi amintite cele de mai jos:
  • Semineul electric - Practic, usor de folosit, se monteaza simplu, nu face fum, mizerie sau miros, efectele sale fiind proiectate pe un ecran, iar sunetul fiind redat pe difuzor. Se conecteaza la priza, dispune de diferite functii, posibilitati de reglare a caldurii, imaginii etc.;
  • Semineul pe gaz - Poate fi montat intr-o locuinta mica sau intr-una cu dimensiuni generoase, nu este complicat precum un semineu pe lemne, nu necesita fum de cos deasupra acoperisului, ci doar o evacuare, prin perete. Este usor de folosit si are flacara adevarata;
  • Semineul pe lemne - Este considerat unul dintre cele mai atractive seminee, pentru ca ofera o atmosfera placuta atunci cand lemnele ard. Montarea sa este mai dificila, necesita cos de fum si o intretinere mai amanuntita;
  • Semineul cu bioetanol - Mai este denumit si semineu bio, functioneaza cu combustibil natural, insa si pentru aceasta solutie sunt necesare masuri pentru izolare termica asemanatoare cu cele de la semineul pe lemne.

Semineele pot fi incorporabile, asezate pe un perete, pe colt, in functie de dorintele proprietarului si de spatiul oferit de incaperea in care vor fi instalate.
 

1.2. Principii generale pentru montarea semineelor

Montarea semineelor presupune respectarea anumitor principii generale:
  • sa se cunoasca parametrii tehnici ai focarului, daca este sau nu compatibil cu tipul de semineu ales;
  • sa se respecte intocmai indicatiile producatorului pentru realizarea optima a sistemului de evacuare a fumului;
  • sa se tina cont de inaltimea verticala a cosului de fum, de sectiunea interioara corelata cu focarul si cu inaltimea finala, de lipsa de obstacole pe traseul de evacuare si tot asa;
  • elementele constructive existente sa fie termoizolate corect;
  • sa se respecte principiile de radiatie - convectie.
 

1.3. Semineu electric vs semineu pe lemne

Multa vreme semineele au fost considerate un adevarat lux, insa astazi lucrurile s-au schimbat, tot mai multi alegand sa-si monteze un astfel de produs util, atat pentru aspectul interior, cat si pentru confortul termic al celor care traiesc in locuinta. Astfel, in functie de dorinte, de dimensiunile incaperii si de alte considerente, proprietarii aleg un model de semineu pe lemne, pentru ca apreciaza nespus aspectul lemnelor care ard si care degaja caldura sau semineul electric, ideal pentru incaperi mai mici sau pentru cei care nu vor sa aiba de-a face cu intretinerea sau cu alte dezavantaje aduse de folosirea lemnelor. 

Semineul electric poate fi ales dintr-o gama bogata de forme, dimensiuni si culori, fiind ideal pentru proprietarii comozi. Nu necesita combustibil, ci doar conectare la curent electric, remarcandu-se prin consumul redus de energie. Elegante si moderne, semineele electrice permit reglarea aspectului flacarii, viteza acestuia, forma si intensitatea, fiind dotate cu termostat, telecomanda, trepte de putere, timer si afisaj electronic. Montarea lui trebuie sa tina cont de indicatiile si schita producatorului. 

Semineul pe lemne a fost utilizat din cele mai vechi timpuri, dar a fost modernizat atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al randamentului termic. Daca semineul electric este foarte simplu de montat, pozitionandu-l in locul dorit si introducand stecherul in priza, semineul pe lemne presupune un montaj mai complex si o intretinere mai aprofundata. De retinut este faptul ca aceasta solutie pe lemne necesita cos de fum, precum si de alte elemente de montaj: racord catre cos, grile pentru aer, placi de silicat, etc. Acestea din urma are rolul de a izola impotriva temperaturilor inalte, asigurand un nivel de temperaturi acceptabil pe partea exterioara a semineului si inlocuind cu succes placile din gips carton si vata minerala. 

Printre avantajele unui semineu pe lemne pot fi mentionate:
  • caldura oferita si placerea de a vedea flacarile lemnelor;
  • unele modele pot fi utlizate ca centrala termica;
  • poate incalzi rapid incaperi cu suprafata mare;
  • imprima un aer romantic in interiorul locuintei. 
 

2. Etape si reguli pentru montarea semineului

Etape si reguli pentru montarea semineului
Montarea semineului electric este simpla, asa ca ceea ce va ridica anumite probleme este, mai degraba, instalarea semineului pe lemne. Pentru realizarea montajului corect ar fi bine sa se apeleze la serviciile unei firme specializate, in asa fel incat proprietarul sa fie sigur de realizarea unui montaj corespunzator din punct de vedere tehnic si sigur in exploatare. De asemenea, un loc important in acest proiect il vor avea si diferite sfaturi si recomandari pentru montajul semineelor, oferite de specialistii din domeniu. 
 

2.1. Etapele in montarea semineului


Etapele de montare a semineului pe lemne sunt:
  • Dupa ce a fost achizitionat, trebuie sa fie amplasat intr-un loc optim, iar structura podelei trebuie sa suporte greutatea obiectului. Semineul cu focar pe lemne trebuie instalat la anumita distanta de piesele de mobilier sau de alte obiecte, iar in jurul semineului se recomanda ca podeaua sa fie din materiale incombustibile.
  • A doua etapa consta in amplasarea cosului de fum in apropierea focarului semineului pe lemne si racordarea acestuia la cos si la prizele de aer. Cosul de fum este un element important al semineului pe lemne, existand pe piata doua variante: cos de fum ceramic sau de inox. Ambele variante trebuie sa fie termoizolate si sa aiba sectiune circulara. Se recomanda achizitionarea unui cos de fum profesional certificat pentru combustibil lemn. 
  • Urmatoarea etapa se refera la imbracarea semineului cu materiale termoizolante dedicate montajului de seminee, special concepute pentru a a functiona corespunzator si in siguranta.
  • Ultima parte este finisajul care ramane, de regula, la imaginatia proprietarului. 
 

2.2. Reguli de tinut minte in montajul semineului


Pentru a obtine rezultate optime in montarea semineului dorit va trebui sa se tina cont de cateva reguli simple:
  • Fiecare tip de focar necesita un anumit diamentru de cos de fum; 
  • Legatura intre focar si cosul de fum se realizeaza din: racord flexibil inox 2 straturi, tuburi otel min 2 mm grosime, tuburi de inox refractar. 
  • Sectiunile de intrare aer rece si iesire aer cald sunt diferite in functie de modelul de focar;
  • Cosul de fum trebuie sa fie prevazut cu: o camera de colectare a condensului, o usa de vizitare si de curatare;
  • Materialele folosite trebuie sa indeplineasca standardele necesare, altfel s-ar putea produce diferite evenimente nedorite;
  • Este recomandat sa se aleaga un tip de focar la care aerul de ardere vine din exteriorul casei, pentru a preveni functionarea necorespunzatoare si consumarea oxigenului din incapere.
 

3. Materiale necesare pentru construirea si montarea semineului

Materiale necesare pentru construirea si montarea semineului

Construirea si montarea unui semineu reprezinta o mare responsabilitate, deoarece folosirea unui astfel de dispozitiv in mod incorect ar putea sa faciliteze aparitia unor probleme de sanatate si riscuri de incediu. Astfel, este important ca materialele pentru montajul semineelor sa fie de cea mai buna calitate. 

Construirea semineului se poate face cu caramida, piatra, fonta si otel, in regie proprie, dar se poate opta si pentru achizitionarea unui focar si acoperirea lui. Focarul trebuie sa aiba dimensiunea potrivita, in corelatie cu marimea camerei, cu design armonios. De regula, se poate opta pentru un focar din fonta sau un focar din otel (cu camera de ardere izolata cu samota sau vermiculita).

Dupa asezarea focarului pe pozitie, se va realiza racordarea la cosul de fum. Suportul semineului trebuie realizat astfel incat sa asigure circulatia aerului. Placile izolatoare trebuie sa ofere un coeficient ridicat de izolare si sa fie adecvate pentru un astfel de proiect. Adezivul utilizat va fi rezistent la temperaturi ridicate, special conceput pentru lipirea placilor. Grilele de evacuare sunt metalice si trebuie vopsite termorezistent. Cosul de fum poate fi montat prin interiorul casei sau pe exterior.
 

4. Folosirea semineului dupa montare

Folosirea semineului dupa montare
Dupa montare semineul trebuie folosit tinandu-se cont de instructiunile producatorului, altfel acesta ar putea sa se deterioreze rapid sau sa conduca la aparitia unor incendii:
  • copiii vor fi tinuti departe de suprafetele fierbinti ale semineelor;
  • functionarea semineului (nu si a celui electric) este in stransa legatura cu factorii de mediu extern (vant, presiune scazuta, ceata, zona de amplasare etc.);
  • combustibilul lemnos folosit trebuie sa aiba o umiditate scazuta de maxim 20% pentru a oferi eficienta caldurii si a preveni deteriorarea semineului de care e nevoie in interiorul camerei;
  • daca afara este ceata si presiune atmosferica scazuta, atunci tirajul cosului de fum este redus;
  • trebuie sa se asigure etanseitatea sistemului de evacuare a fumului;
  • inainte de a se aprinde focul este bine ca incaperea sa fie aerisita, iar admisiile de aer ale focarului sa fie deschise;
  • focul nu trebuie aprins cu produse inflamabile lichide, cum ar fi motorina, benzina, uleiuri etc.;
  • in timpul arderii cu flacara puternica nu se va deschide usa focarului;
  • curatarea focarului si a sticlei se face doar cand semineul este rece;
  • daca reziduurile de cenusa nu sunt eliminate, atunci se obtureaza canalele de admisie a aerului primar de ardere, nu mai are loc arderea corecta, iar focul se aprinde foarte greu;
  • cosul de fum trebuie sa fie inspectat in fiecare an, altfel s-ar putea ajunge la autoaprinderea depunerilor , poluarea mediului sau la tiraj scazut;
  • in interiorul semineului nu trebuie arse niciodata deseuri menajere, resturi casnice, lemn tratat chimic, materiale plastice, carbuni, cocs, materiale textile, lichide imflamabile;
  • in spatiul in care functioneaza semineul trebuie aerisita permanent camera.

In concluzie, montarea unui semineu este o operatiune de mare responsabilitate, care efectuata incorect poate duce la deterioarea rapida a semineului si la riscul de incendiu. si folosirea sa ulterioara sunt operatiuni de mare responsabilitate, care efectuate incorect pot duce la aparitia unor situatii neplacute sau chiar la decesul proprietarului sau a membrilor familiei. Apelarea la specialisti, la materiale de calitate superioara si la informatii utile va garanta rezultate optime.

Surse foto: canva.com
 

Suport clienti Lu-Samb 9:00-17:00

0744486805 office@gaftos.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!