Diversele tipuri de seminee, incepand, desigur, cu vatra casei - una dintre cele mai vechi modalitati de asigurarea a caldurii si a prepararii alimentelor - si pana la cele mai moderne tipuri de focare din prezent, au fost si continua sa fie un punct de interes central al locuintelor care sunt prevazute cu astfel de solutii de incalzire.
De-a lungul istoriei societatii umane, semineul a asigurat caldura, mancarea calda, lumina pe timpul noptii inainte de inventarea electricitatii, dar si un loc de adunare si de socializare pentru membrii familiei si invitati.
Astazi, semineele raman la moda si chiar sunt tot mai cautate, iar tipurile si formele sub care pot fi gasite, precum si solutiile de alimentare cu combusibili s-au diversificat foarte mult. Iata de ce, acest articol se doreste a fi o introducere in lumea acestor elemente cu rol multiplu, atat din punct de vedere al furnizarii caldurii pentru spatiile interioare, cat si in privinta aspectului estetic al unui camin. Avand la dispozitie aceste informatii despre tipurile de seminee, vei avea o idee mai clara asupra modelului cu care iti vei putea dota casa si vei cunoaste mai bine optiunile care iti stau la dispozitie.
Cuprins
1. Ce sunt semineele si de ce ar trebui sa ai unul in casa ta?
2. Tipurile de seminee pe lemne, pe gaz, electrice si cu alte solutii de alimentare
3. Tipurile de seminee si cateva idei ingenioase de amplasare a acestora in ansamblul locativ
1. Ce sunt semineele si de ce ar trebui sa ai unul in casa ta?
Originile semineelor pot fi urmarite in timp inca de la momentul in care oamenii foloseau focul in interior pentru a se incalzi si pentru a prepara mancarea. Acest loc de facut focul a fost denumit vatra si a constituit punctul central al locuintelor timp de milenii.
Poate tocmai din acest motiv chiar si in prezent exista o atractie, probabil de natura psihologica a omului modern si in special a sexului feminin catre dotarea casei cu un semineu. Desigur, atractia poate fi explicata in dublu sens, atat prin intermediul confortului termic in sezonul rece pe care un semineu il poate oferi, cat si prin atmosfera relaxanta, imbietoare si placuta din punct de vedere vizual pe care jocul flacarilor si lumina calda le ofera.
Din punct de vedere tehnic, semineul clasic, cunoscut de secole, este o structura care poate fi confectionata din caramizi, piatra naturala sau din metal, proiectat incat sa fie prevazut cu un spatiu de ardere a focului. Semineul, ca structura, poate fi independent, adica poate fi pozitionat pe propriile picioare sau poate fi incastrat in perete in functie de arhitectura spatiului interior.
Desigur, tehnologia moderna din prezent a adus o multime de inovatii, mai ales in privinta eficientei si sigurantei de folosire a semineelor, dar exista inca o serie de componente de baza care sunt proprii aproape fiecarui tip de semineu. Aceste parti componente comune sunt:
- Zona de ardere sau arzatorul propriu-zis, care este, de fapt, locul unde ard diversii combustibili cu care este alimentat semineul in functie de tipul acestuia (lemn, carbuni, gaz, etc.);
- Cosul de fum sau evacuarea care are rolul de a alimenta cu aer focul dar si de a evacua fumul produs prin arderea combustibilului, mai ales din cazul arderii lemnului sau a carbunelui;
- Ecranul ignifug sau usile de acces la focar care asigura protectia impotriva eventualelor scantei sau particule incinse din foc care pot patrunde catre interiorul casei in timpul arderii focului;
- Unelte diverse care deservesc semineele si care, in cazul celor clasice, pe lemne sau pe carbuni constau in clesti, lopeti, perii si vatraie cu ajutorul carora se manipuleaza combustibilul, se inteteste focul sau se curata focarul de cenusa si reziduuri de ardere.
2. Tipurile de seminee pe lemne, pe gaz, electrice si cu alte solutii de alimentare
Astfel, clasificarea tipurilor de seminee se realizeaza, in primul rand, dupa combustibilul pe care il folosesc pentru producerea caldurii. In acest sens, se pot distinge mai multe tipuri de seminee, dupa cum vei vedea in randurile ce urmeaza.
- Seminee traditionale sau deschise
Avantaje:
- Atmosfera clada, imbietoare atat din punct de vedere vizual, cat si din punct de vedere termic si auditiv;
Dezavantaje:
- Seminee moderne de sine statatoare
Semineele de sine statatoare sau independente de arhitectonica si structura peretilor sunt solutii demne de luat in considerare pentru obtinerea unui confort termic adecvat si a unui aspect vizual interior superior. Din aceasta gama pot fi mentionate semineele metalice si modulare, focarele semineu pe lemne si, desigur, termofocarele care sunt solutii versatile ce pot fi folosite ca atare sau pot fi integrate pentru un design unitar al incaperii. In gama acestor modele de seminee intra si focarele pe gaz care folosesc in locul combustibililor solizi din gama lemnului si a peletilor, gazele naturale.
Avantaje:
- Securizare perfecta a arderii combustibilului in focare, atat semineele metalice si modulare, cat si focarele semineu pe lemne si termofocarele fiind protejate de geamuri de protectie care separa mediul ambient interior de focar;
- Randamente superioare de obtinere a caldurii;
- Pot fi ajustate pe inaltime;
- Furnizeaza atat caldura necesara mediului de ambient interior, cat si pe cea necesara obtinerii unui agent termic daca sunt cuplate cu instalatii de incalzire prin pardoseala, cu radiatoare sau calorifere;
- Pot oferi autonomii de functionare destul de mari, mai ales daca se folosesc peleti sau autonomii nelimitate in cazul focarelor semineelor pe gaz care sunt alimentate de la reteaua de distributie;
- Aspect visual excelent, prin integrarea intr-un numar nelimitat de variante de amenajari interioare.
Dezavantaje:
- Aceste modele de seminee au, totusi, o putere usor inferioara unei centrale termice cu lemne sau cu peleti desi combustibilul este identic;
- Modul de alimentare al acestor tipuri de seminee solicita plasarea lor cat mai aproape de usile de acces.
- Seminee electrice
Dintre modelele de seminee existente, semineele electrice sunt unele dintre cele mai usor de operat. Semineul electric este unul dintre cele mai flexibile modele ale acestei categorii si chiar poate fi mutat dintr-o incapere in alta a casei, dupa necesitati si in functie de reamenajari.
Aspectul vizual al semineelor electrice este dat de LED-uri care pot proiecta o imagine realistica a unui foc care arde pe un ecran. Majoritatea modelelor de seminee electrice sunt prevazute cu optiunea de a modifica intensitatea si culoarea luminii emanate precum si de a schimba imaginea de pe ecran. De asemenea, exista si optiunea de a functiona si fara emitere de caldura.
Avantaje:
- Lipsa oricaror emanatii de gaze sau fum, astfel ca nu exista necesitatea unor inspectii anuale sau cea de curatare periodica ca in cazul modelelor de seminee pe comsbustibili;
- Siguranta deplina - neexistand riscul unui incendiu sau riscul de poluare cu monoxid de carbon in casa. De asemenea, nu vei avea grija scanteilor care pot sari ca in cazul semineelor traditionale neprotejate;
- Aspect vizual realist cu multiple optiuni de schimbare a scenariului oferit.
Dezavantaje:
Daca sunt folosite pentru incalzirea unor spatii foarte mari, semineele electrice pot consuma curent electric in mod semnificativ fapt care poate creste costul facturii lunare de utilitati.
- Seminee pe bioetanol
Aceste modele de seminee sunt relativ nou aparute pe piata de profil. Combustibilul folosit este bioetanolul, un element lichid si rafinat din masa vegetala. Semineele pe bioetanol sunt folosite deja pe scara larga mai ales in zona de restaurante in aer liber pentru incalzirea localizata pe terase in zile ceva mai friguroase. De asemenea, aceste modele de seminee pot fi folosite fara probleme si in interior, deoarece nu emana gaze toxice prin ardere si nici miros specific.
Avantaje:
- Pot fi amplasate in orice mod de aranjament in interior;
- Bioetanolul nu produce fum, gaze toxice si nici miros prin ardere;
- Pot fi amplasate atat in interior, cat si in exterior;
- Sunt usoare si mobile, iar alimentarea cu combustibil se face foarte simplu.
Dezavantaje:
- Nu sunt eficiente din punct de vedere termic pentru a incalzi spatii medii si mari;
- Bioetanolul este un combustibil destul de scump;
- Autonomia de ardere a unui semineu pe bioetanol este mult mai scazuta decat a semineelor pe combustibili traditionali.
3. Tipurile de seminee si cateva idei ingenioase de amplasare a acestora in ansamblul locativ
Prima solutie de amplasare a unui semineu este cea clasica, in zona centrala a unei camere de zi, semineul devenind astfel atractia principala a zonei. Astfel, pe langa caldura pe care o ofera semineul, el va fi si un element decorativ principal al intregii incaperi si, in functie de proiectul cladirii, chiar al intregului interior.
O a doua solutie poate privi amplasarea semineului in cadrul unui perete despartitor. Dedicat mai ales designului interior de tip open-space, semineul poate fi prevazut cu un dublu ecran de protectie pentru a oferi priveliste din ambele parti.
O alta solutie este amplasarea semineului in modul incastrat in perete. Acest mod de amenajare solicita, totusi, lucrari serioase pentru pozitionarea semineului si a cosului de fum si este recomandat ca astfel de pozitionari sa aiba loc mai ales pentru proiecte noi de constructie a imobilelor.
In fine, amplasarea semineelor poate fi realizata nu numai in zona centrala a unei incaperi, ci si in colturi sau lateralele camerei. Nota de discretie, deschiderea spatiului si amplificarea interesului catre zone altfel neexploatate stilistic fac ca acest mod de amplasare a semineelor sa fie preferat pentru tipurile moderniste de design.
In concluzie, diversitatea tipurilor de seminee poate face dificila o alegere pentru cei care nu sunt hotarati de la bun inceput. Acest articol a deschis totusi calea unei alegeri informate, iar principalele criterii dupa care ar trebui sa te ghidezi atunci cand vrei sa-ti dotezi casa cu un semineu tin de tipul de combustibil cu care acesta va fi alimentat si de rolul pe care il va juca (fie el unul mai mult decorativ, fie unul de asigurare a temperaturii optime in sezonul rece). Avand in vedere multiplele optiuni pe care le ai azi la indemana si de numeroasele tipuri de seminee este aproape sigur ca vei putea sa adopti solutia care ti se potriveste cel mai bine.
Sursa foto: Gaftos.ro, Pixabay.com